Zoek
Sluit dit zoekvak.
Cacao ceremonie alles wat je moet weten over dit spiritueel ritueel
Auteur foto

Cacao ceremonie: alles wat je moet weten over dit spiritueel ritueel

Laatst bijjgewerkt: 20-03-2024

Je denkt misschien dat een “cacao ceremonie” gewoon een excuus is om jezelf te overladen met chocolade, maar wij moeten je teleurstellen. Een cacao ceremonie is een eeuwenoud spiritueel ritueel afkomstig uit Midden- en Zuid-Amerika, en gaat veel verder dan de verleiding van chocolade. Het stelt je in staat om te verbinden met het goddelijke, en, belangrijker nog, met jezelf. Deze ceremonies brengen een schat aan voordelen met zich mee, waardoor ze nu ineens aan populariteit winnen.

 

Ben je nieuwsgierig naar wat deze voordelen precies zijn en wat je kunt verwachten als je deelneemt aan zo’n cacaoceremonie? Goed nieuws, wij zochten het voor je uit.

Cacao versus chocolade: dit is het verschil

In de westerse wereld omarmen we chocolade met open armen vanwege zijn verrukkelijke smaak en het feit dat het enkele magische ingrediënten bevat, zoals flavonoïden en fenylethylamines. Deze bijzondere stoffen hebben het vermogen om ons geluksgevoel te stimuleren en onze creativiteit een flinke boost te geven. Maar als je denkt dat je tijdens een cacaoceremonie overvloedig liters chocolademelk geserveerd krijgt, dan zit je er helemaal naast. De chocolade die we normaal gesproken consumeren, verschilt aanzienlijk van wat echte chocolade eigenlijk is: rauwe cacao afkomstig van cacaoplanten. En het is juist deze rauwe cacao die ze gebruiken tijdens een ceremonie.

Cacao ceremonie geschiedenis

Cacao ceremonie: de geschiedenis

In inheemse culturen van Meso-Amerika en de Amazone als heilige beschouwen ze cacao als heilige drank. Cacao, ofwel ‘Theobroma cacao’, wat letterlijk ‘voedsel van de goden’ betekent, is niet alleen gewoon voedsel in deze oude samenlevingen, maar wordt gebruikt als de poort naar de spirituele wereld en als een middel om contact te maken met de goden en de natuurlijke wereld. 

 

De cacaoceremonies van tegenwoordig zijn vaak geïnspireerd door inheemse praktijken, maar passen ze aan aan de hedendaagse context. Ze worden vaak gehouden als een manier om een verhoogd bewustzijn en een dieper spiritueel begrip te bereiken.

Cacao ceremonie: zo werkt het

‘Cacao’ stamt af van het Maya-woord ‘Ka’kau’. Hetzelfde geldt voor het woord ‘chocola’, dat eigenlijk ‘samen chocolade drinken’ betekent. En dat precies waar het tijdens de cacao ceremonie om draait: gezamenlijk genieten van de cacaodrank.

 

De deelnemers drinken de cacao met respect en zetten een intentie. De ervaring wordt vaak begeleid door meditatie, zang, dans en instrumenten zoals klankschalen en drums om de ruimte te vullen met geluid. Dit alles dient gezamenlijk één doel: kracht van cacao omarmen en een diepgaande innerlijke reis maken.  

Cacao ceremonie zo werkt het

Cacao ceremonie: cacaodrank recept

Het centrale element van de cacaoceremonie is de rauwe cacaodrank die wordt genuttigd. Deze heeft echter geen chocoladesmaak, maar is eerder behoorlijk bitter.

 

Klink interessant, maar wat zit er nu in die mysterieuze beker vol genot?

Laten we eens kijken naar de samenstelling van het cacaodrank drankje. Er zijn verschillende bereidingswijzen die gebruikt worden voor een kop ceremoniële cacao. De basis is 30 tot 60 gram 100% pure cacao met water.

 

Voor een extra kick voeg je een vleugje chilipeper toe. Chilipeper versterk namelijk het effect van cacao door de capsaïcine in chilipeper die smaakreceptoren activeert en endorfines vrijgeeft, wat bovendien zorgt voor een ultieme smaakervaring. Als je een zoetekauw bent, kun je een scheutje honing of agave siroop of specerijen als vanille of kaneel toevoegen.

 

Experimenteer gerust met de verhoudingen en ingrediënten om jouw perfecte kopje te vinden.

Natuurlijk medicijn

Rauwe cacao, ook we rauwe cacaopoeder genoemd, is een geschenk van Moeder Natuur.

Het is een bondgenoot op je innerlijke reis, die je helpt om je hart te openen en je bewustzijn te vergroten, zodat je makkelijker in verbinding kunt komen met jezelf. Het creëert geen dingen die er niet zijn, maar is een krachtige katalysator voor innerlijke transformatie.

 

Cacao opent niet alleen ons hart, maar verwent ons lichaam ook met een overvloed aan voordelen.

Rijk aan antioxidanten

Rauwe cacao zit boordevol antioxidanten. Deze helpen tegen vrije radicalen en vormen een schild voor je lichaam, wat het risico op chronische ziekten zoals hartaandoeningen en kanker wordt vermindert. Ze houden je cellen gezond en je immuunsysteem op zijn best.

Stress verlagend

Laat je humeur opvrolijken en stress verzachten met de geweldige kracht van rauwe cacao. Het bevat fenylethylamine, een natuurlijk voorkomende chemische stof die ook wel bekendstaat als ‘’het liefdesmolecuul’’. Het kan een gevoel van euforie en opwinding teweegbrengen, vergelijkbaar met wat je ervaart als je verliefd bent. Bovendien bevat het stoffen die je serotoninegehalte kunnen verhogen, wat je stemming positief kan beïnvloeden.

Reguleert de bloeddruk en de bloedsuikerspiegel

Last but not least: rauwe cacao kan helpen bij het reguleren van je bloeddruk en bloedsuikerspiegel. Magnesium, overvloedig aanwezig in cacao, helpt je bloedvaten te ontspannen, wat gunstig is voor je hart. De aanwezigheid van flavonoïden kan ook je insulinegevoeligheid verbeteren, waardoor je bloedsuikerspiegel stabiel blijft.

Cacao boeren in Peru

Of je nu deelneemt aan een cacao ceremonie onder begeleiding of thuis je eigen cacao bereidt, de voordelen voor je geest, lichaam en ziel zijn de moeite waard om te verkennen.

 

Bij Prana Esencia omarmen we de kracht van ceremoniële cacao als natuurlijk middel tot welzijn en spirituele groei. Met onze 100% pure en natuurlijke cacao geniet je niet alleen van buitengewone smaak en kwaliteit, maar draag je ook bij aan iets groters. Onze cacao wordt op ethische wijze en met de grootste zorg geteeld door boeren in Peru, het land dat bekend staat om zijn topkwaliteit cacao. Bij ons staat namelijk niet alleen welzijn centraal, maar ook de zorg voor de mensen en de planeet.

 

Wanneer je kiest voor cacao van Prana Esencia, maak je een keuze voor meer dan alleen een verfijnde smaak en kwaliteit. Bij het nuttigen van de cacao voel je je goed vanbinnen, wetende dat je een positieve impact hebt op het leven van de boeren en de wereld om ons heen.

 

Of je nu verlangt naar innerlijke rust, een diepgaande connectie met anderen of gewoon een heerlijke kop cacao. Wij hebben het perfecte product voor jou.

Cacao ceremonie: alles wat je moet weten over dit spiritueel ritueel

Share this post

Schuiven naar boven
De waardering van pranaesencia.com/ bij WebwinkelKeur Reviews is 10.0/10 gebaseerd op 1 reviews.